Ontwikkelen@avans

print

Cees de Bekker

Cees de Bekker heeft een juridisch/fiscale achtergrond en werkt al geruime tijd in het onderwijs. Hij heeft ongeveer alle taken binnen de Academie voor Financieel Management wel uitgevoerd: docent, voorzitter van de onderwijscommissie, toetscommissie en examencommissie en lid van het managementteam. Toen Cees deel uitmaakte van het managementteam heeft hij goed inzicht gekregen in de organisatie van Avans en ontstond zijn behoefte om docenten persoonlijk te coachen bij hun vragen/problemen. Cees richt zich in zijn coaching op het verhogen van het zelfmanagement van de docent en verbetering van de uitvoering. Als coach is Cees beschrijvend en niet beoordelend, oplossingsgericht en betrokken. Cees werkt vanuit gelijkwaardigheid en is ruimdenkend.

Vraagstukken

Cees kan jou coachen als je een vraag hebt op de volgende gebieden (met name op persoonlijke en specifieke vraagstukken):

  • Pedagogisch-didactische vaardigheden
  • Toetsing en beoordeling
  • De docent als coach
  • Persoonlijke vraagstukken zoals timemanagement, omgaan met werkdruk, samenwerking, omgaan met de cultuur van je academie, ontdekken welke rollen het beste bij je passen.
  • Specifieke vraagstukken zoals studieloopbaanbegeleiding, commissiewerk, voorzitterschap, onderwijsontwikkeling

Toelichting

Het mooie aan Cees is dat hij zowel als docent als lid van het managementteam heeft gefunctioneerd. Daardoor heeft hij een beter en objectiever inzicht gekregen in de problematiek op de werkvloer. Cees heeft docenten met verschillende persoonlijke vragen gecoacht. Daarnaast heeft Cees ook intervisietrajecten opgezet en begeleid, bij academies die een andere organisatiestructuur kregen (met name invulling van de teamleidersrol). Een coachtraject start bij Cees met het maken van resultaatgerichte afspraken waaraan in een vooraf vastgesteld tijdsbestek gewerkt wordt. Hij werkt vaak op basis van de leercirkel van Kolb. Het opbouwen van een vertrouwensrelatie is belangrijk: een docent kan met Cees open en vrij praten over zijn docentschap, frustraties, problemen en successen.

Feedback van een docent aan Cees als coach:

‘De samenwerking met mijn coach, Cees de Bekker, heb ik als bijzonder leerzaam ervaren. Juist zijn ervaring in het onderwijs en zijn ‘afwijkende’ achtergrond hebben mijn persoonlijkheid als docent verruimd en versterkt.’

 

Laatst bijgewerkt op 17 juli 2019.